недела, 19 октомври 2008

Debatepedia

Верувам дека често сте дошле во ситуација да ви се потребни за и против аргументи по однос на одредена тема. Да речеме дека ве интересира околу што се спори најмногу кога ќе се спомне темата "Проституцијата треба да се легализира", зошто граѓанската непослушност е оправдана или неоправдана, или пак кои се аргументите за и против МекКејн и Обама.

Debatepedia е алатка која ни овозможува истражување на аргументи. Функционира како и Wikipedia, но е специјализирана за обработка и презентација на амирмативни и негативни дебатни случаи по однос на различни теми. Мисијата на Debatepedia е следна:
Debatepedia is a wiki encyclopedia of debates, arguments, and supporting quotations. Its mission is to become "the Wikipedia of debates". It is a place where we can all work together as editors, via the same wiki technology driving Wikipedia, to frame the arguments in public debates that we all need to think through.
Debatepedia е отворена за сите корисници и им овозможува да објавуваат сопствени разработени аргументи на постоечки теми, или пак, да креираат нови теми и со тоа да овозможат останатите да аргументираат.
Debatepedia е проект на Меѓународната едукативна дебатна асоцијација [IDEA].

Еве дел од дебатите Obama Vs. McCain.

Нема коментари: