четврток, 30 октомври 2008

Берберница "Сојуз на студенти"

Стрижење студенти за 200 денари.
Секоја година, од 45та наваму.

И пак, по секоја цена, се прави се да се контролираат 40,000 студенти, да се врши диктат од страна на неуставна организација, т.н. Студентски парламент на УКИМ (СПУКМ).

Не, тоа не е нова форма на плуралистичко организирање на студентите, тоа е истиот, стариот, никаквиот Сојуз на студенти, само лажно преименуван во СПУКМ.

Деновиве на facebook и на "За што плаќаш" здружени студенти и нивни поддржувачи агресивно ја критикуваат давачката од 200 денари (членарина за Сојуз), која секој студент на УКИМ мора да ја плати доколку сака да запише наредна година.

Темата е активна неколку години наназад, а кулминираше во 2007ма година, кога 11,000 студенти се потпишаа на петицијата во организација на МОФ и побараа плурализирање на студентскиот систем на организирање и воведување Студентски парламент (не Сојуз од 45та... Парламент, вистински, со различни групи, интереси, идеи и мислења... со гласање и надгласување...)

Аргументацијата и креативните решенија ги имате на
http://za-sto-plakas.blogspot.com и на
http://www.facebook.com/group.php?gid=32994493459.

3 коментари:

Големата слика рече...

Кон темата...
Спомнатиот Сојуз упаѓа и во студентското радио:
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=99522

Анонимен рече...

Smotani... ne se plaka za SPUKM se plaka za Sojuzita na studenti na fakulteti i toa treba da se ukine... SPUKM se finansira od proekti... vie sakate da bidete studentki lideri a pojma nemate od nisto....

Големата слика рече...

Moeto vreme da bidam studentski lider odamna e pominato... a namenata "za SSUKM ili SPUKM" ne mi lici deka e za maticen sojuz... duri i da e (a, ne e), maticnite sojuzi se isti zakrzlaveni strukturi kako i centralniot sojuz.
Ne ja kapiras akcijava, stanuva zbor za promena na sistemot i moznost da ti vazi glasot.