петок, 18 јули 2008

Медиумска субкултура - МТВ и Мирка втори по гледаност!

Вчера, 17 јули, во полноќните часови на МТВ повторно се расприкажаа новинарката Мирка и шоументот Слободан Томиќ, во емисијата "Гласот на народот". Познавајќи ги какви се и двајцата, веројатно сте уверени дека тоа е само една невредна емисија која никој не ја гледа и е последниот прозивод кој МТВ го емитува во етер пред официјално да се самораспуштат.

Но, само што дознав дека токму Гласот на народот, во моментот на нејзино емитување во живо, била втора по гледаност од сите национални телевизии. Или поточно, во 24:30 часот 75000 граѓани не спиеле и гледале МТВ.
Каква ли свест се гради кај нашиот народ ако 75000 граѓани гледале како Томиќ ја с`ска Мирка да плука по се што не е Груевски, како Мирка нас`скана држи мионолози и како едвај се вклучуваат 3 гледачи.

А емисијава демек дозволувала да се слуша Гласот на народот. Тешко нас ако Мирка е нашиот глас.

А за содржината на муабетот срам ми е да пишувам... најчесто употребуваните фрази беа: политички банди, шпиони, неспособни, јадачи на алва, дилетанти, странци кои не разбираат ништо ...
Требаше да го чуете последниот гледач кој на гостинката и се обрати со зборовите: "Огромен поздрав до нашата златна новинарка која ете, успева да ни ги отвори очите"... за на крај Томиќ да се одјави со следнава изјава:
"Не сакам да звучам како Кенеди, но размислете и пред да ја прашувате власта прашајте се себеси што сте направиле за сопственото семејство..."

Ајде да го опишам и студиото: На стол седи чудна, дебелка црна жена, што личи на маж. Позади незе сив ѕид со дупки, а десно од неа ЛЦД плазма со некакви транс-визуелизации. Под плазамата се гледа штекерот каде е приклучена...

Што планира МТВ? Што планира Министерството за транспорт и врски со МТВ? Јавниот сервис, кој по природа на нештата е провладин, овој пат си дозволува да гази се што не е владино и при тоа како алатки и авторитети ги користи преплашениот Томиќ и излитената Мирка. А тој, Томиќ, толку се труди да биде допадлив на власта, што делува како да му се заканиле со бесилка ако не го прави тоа ...

5 коментари:

Анонимен рече...

Ah, pa koj veli deka tie 75 000 nemale kriticka distanca (da receme, kako tebe)..i ednostavno ne fakale seiri?? brojkata ne mora da znaci nisto..
A tandemot Tomic-Mirka samo se voznemirile od vecrasnata najava na Crvenkovski za vrakanje na celnoto mesto vo partijata, pa morale malku poveke da serat, za da go utesat "paljacoto sto neodamna stana kral"

Анонимен рече...

samo se nedavam deka site 75 000 ne si go slikale televizorot..e togas bi se zagrizila..:)

Големата слика рече...

Па, што знам ... мислам дека тие како мене, критичните, се малку... Голема е веројатноста сите кои гледале да се согласуваат со водителот и гостинката, а останатите кои не се согласуваат да смениле канал или да си легнале ...
Не верувам дека некој друг си го сликал телевизорот, па затоа претпоставувам дека оваа толпа на гледачи само климале со глава мислејќи си дека златната новинарка Мирка им ги отвора очите...
Дури и да грешам, бројката е симптоматична и критична ...

Анонимен рече...

ooooooooooooo, kakov stav drag pisatelu.
Nemozam da ja opisam gorcinata sto se cuvstvuva vo vasiot napis a se odnesuva na edna taka dobro skockana emisija.
ohohohohohhhhhh!!!!!
Mislam covek so takva misla kako Vas treba da se zanimava poveke so strategiite na nasata vlada za napredok na drzavata (imeto -nebaja grcive, apsenjata -vo nikoja demokratija vakvi spektakularni apsenja mislam deka nema, mediumite -instrument na vlasta a sigurno ima i na opozicijata a sekako i na nekoi ologarsi takozvani kaj nas, i sekako), ostavete gi ovie grevotani neka si zboruvaat sto sakaat.

pozdrav

Анонимен рече...

Grevotani...hahaha.. mi se sviga izrazov!